TANGRAM Prevenciķ i tractament del Fracās Escolar

 


"La sobreprotecció pot afectar el procés d'aprenentatge" ( I )


Un excés de protecció per part dels pares està intimament relacionat amb alguns aspectes bàsics de l'aprenentatge, com el dèficit d'atenció, la manca d'esforç o l'autonomia a l'hora de treballar.
Com i quan es dóna aquesta sobreprotecció? Quines condicions porten a una mare, que desitja el millor per al seu fill, a caure en una relació que a la llarga li portarà problemes?.
Quan l'infant neix, ho fa amb una total indefensió, no podria sobreviure sense la protecció de la mare, aquest fet produirà una relació de dependència cap a la mare, i no renunciarà al benestar que li dóna ella per res del món. La mare per poder donar la protecció necessaria renuncia a moltes coses, dormir poc, deixar temporalment la feina, patir davant el plor, és a dir, entra en un món dual on existeix per damunt de tot la relació mare-fill, també cau necessariament en una relació d'excesiva dependència.
Quan el nen va creixent, aquesta relació dual ja no és necessaria, un va a la llar d'infants, l'altre torna a la seva feina, però que es mantingui o no, dependrà d'altres factors, principalment del desig de la mare. Si ella té el desig posat en un altre lloc, relació amb el pare, treball, amics,…, aprofitarà el moment i s'anirà desprenen del fill, canviarà la satisfacció de tenir un ser depenent, per la satisfacció de veure'l créixer; aleshores el nen tindrà també que posar el seu desig en una altra cosa, altres nens, escola, aprenentatges…
Si pel contrari, per la mare el nen "ho és tot" tindrem un cas de sobreprotecció, el nen només desitjarà el benestar, no es podrà enfrontar a cap dificultat i la mare es farà imprescindible per a ell.
La dificultat per una mare està en que aquest desig és inconscient, que la mare no pot decidir conscientment quin lloc vol que ocupi el fill a la seva vida; per això, sovint no pot seguir les directrius que li donen des de l'escola, o demanar ajuda, sovint quan s'adona que el sobreprotegia, el fill ja és adolescent i s'ha convertit en un tirà cap a ella i cap el món.

Rosa López Calull
Mestra, psicoanalista i pintora

 

PUBLICAT EL MES DE DESEMBRE DE 2003 EN LA REVISTA "RODALÍES"