TANGRAM Prevenciķ i tractament del Fracās Escolar

 


"Dormir bé condiciona el rendiment escolar"


Dormir unes 10h diàries és indispensable per aprendre, però no sempre és fàcil aconseguir que els fills vagin a dormir aviat. Els nens esgrimeixen tota una sèrie de raons ben pensades, però nosaltres hem de saber que es redueixen a:

¨ Vol quedar-se sol amb els pares una estona, sense la competència dels germans.
¨ Té por.

La primera raó és de fàcil solució, cal mirar de trobar alguna altra estona on poder dedicar certa exclusivitat al fill i si això ja ho fem, cal ser estrictes, doncs alguns nens volen ser els protagonistes de la vida familiar i no deixar que pare i mare tinguin relació de parella.
El segon motiu és més delicat. Podem considerar com procés natural de qualsevol infant les pors nocturnes als voltants dels 4 - 6 anys i l'actitud més adient és no exagerar-les, mostrant alhora comprensió: deixar un llum obert, explicar un conte abans de dormir, atendre'l quan es desperta i parlar amb ell dels seus "monstres". Una actitud massa protectora pot provocar la instal·lació definitiva de la por, doncs no deixa que el nen trobi estratègies pròpies per lluitar contra els seus monstres. Això es reflecteix en el seu rendiment escolar, doncs no descansa bé i no sap enfrontar les petites dificultats que sorgeixen davant l'aprenentatge escolar.

Rosa López Calull
Mestra, psicoanalista i pintora


PUBLICAT EL MES DE NOVEMBRE DE 2003 EN LA REVISTA "3VILES"